Ahlan Wasahlan ke KOPIAH CORNER!

Dengan lafaz Bismillahirrahmanirrahim,

Blog KOPIAH CORNER(KC) adalah sebagai medium perkongsian dengan rakan-rakan tentang isu, info, pandangan, ulasan, pemikiran dan pengalaman agar merapatkan ukhwah lagi diantara kita.Terdapat juga catatan-catatan dari kuliah agama yang saya ikuti. InsyaAllah, blog ni akan dikemaskini dengan catatan terbaru.Semoga anda dapat bertandang dan melepak di KOPIAH CORNER dengan terhibur. Segala ulasan , pandangan dan komen anda amatlah dialu-alukan.Sila datang lagi. Jika anda ada info-info dan berita berkenaan ummah untuk disampaikan di blog ini, sila hubungi saya di kopiah.lancer[at]gmail.com. Jazakallah Khair.

Tuesday, January 1, 2013

Dugaan DuniaAda ketika terfikir, kenapa orang yang mengejar dunia , dan tidak taat perintah Allah ,  hidupnya semakin senang, tiada musibah , tiada kesusahan?

Ulama' bagi satu perumpamaan terhadap realiti ini. Bayangkan seekor tikus yang melihat makanan enak sedang tergantung. Jadi, tikus tersebut mendekati makanan tersebut dan makan dengan enak sekali tanpa adanya kepayahan, kerisauan. Namun, apabila makanan tadi telah habis dimakan, "splassh" , baru tikus tersedar rupanya dia terperangkap di dalam sangkar yang sudah tertutup pintu keluarnya. Apa kesudahannya? maka dia akan ditangkap oleh manusia dan dibunuh tanpa belas kasihan.

Begitulah juga kehidupan dunia. Apabila seseorang tenggelam dengan kenikmatan dan keenakan dunia dan tidak taat perintah Allah, maka Allah akan biarkan sahaja dia menikmati dunianya. Namun, di akhirat nanti, baru dia tersedar yang dia terperangkap dengan sangkar dunia yang mana pintu keluarnya telah ditutup. Lalu, Allah membalas dengan seksaan kepadanya di Akhirat diatas kelalaiannya terhadap Dunia.

Moga Allah lindungi kita dari tenggelam dengan Dunia, dan melupai Akhirat.

3 Ulasan & pandangan:

Abdullah Arnanda Tuesday, August 20, 2013  

Jazaakallahu khoyr atas artikelnya. Ijin pula tuk mengcopy gambar bumi untuk artikel saya di www.swaranda.blogspot.com

Blog Widget by LinkWithin

  © Free Blogger Templates Blogger Theme by Ourblogtemplates.com 2008

Back to TOP